Zeven keer. Dit aantal herhalingen is nodig om mensen iets te laten onthouden. Dit leerde ik tijdens een cursus die ik deed in mijn tijd bij de plaatselijke harmonie. Zeven keer groot in de media is dus mijn doel. Niet ikzelf, wel de manieren om energie te besparen. Zeven keer per manier van besparen. Te beginnen met de lekcheck.

De lekcheck is een manier om te ontdekken waar het tocht in je huis. Bijna elk huis heeft te veel lekken. Eigenlijk doe je dan aan horizonverwarming in plaats van aan huisverwarming. Door lekken te dichten kunnen de meeste mensen tot 30% besparen op hun energierekening. En dat met eenvoudige, goedkope maatregelen. Als je een beetje handig bent, kun je ze zelf uitvoeren. En heb je het voor elkaar, vergeet dan niet om ook goed te ventileren!

Waar zitten die kieren?

Sommige kieren spreken redelijk voor zich. Zo zijn er kieren bij ramen en deuren. Met tochtstrips en deurrubbers is dat probleem snel opgelost. Een veger onderaan de voordeur mag ook niet vergeten worden. En denk ook aan de brievenbus. Plaats daar een speciale borstel in en/of ook een klep aan de binnenzijde.

Is er bij jou in de winter een koude luchtval bij de afzuigkap? Deze is eenvoudig te verhelpen met een speciale terugslagklep in het afzuigsysteem. Mijn praktische oplossing toen het in de winter van 2020/2021 zo hard vroor, was om het rooster van het systeem aan de buitenkant maar gewoon even dicht te tapen. Dat betekende natuurlijk wel een week zonder afzuigkap. Niet ideaal, maar met inductiekoken en dankzij mijn ventilatiesysteem vond ik het wel acceptabel.

Leidingen die door vloeren, muren en daken gaan, blijken ook vaak een bron van tocht. Hier had ik zelf nooit zo over nagedacht. Maar stenen, beton of dakplaten sluiten natuurlijk nooit perfect aan op leidingen van water, verwarming, elektriciteit, gas of riolering. Ook dit is eenvoudig op te lossen met wat pur. Tip die de expert gaf: gebruik flexpur. Het is iets duurder, maar dan blijft het ten minste dicht. Want door temperatuurverschil zit er meestal werking op leidingen en dakplaten. En met gewone pur blijft het dan niet dicht.

De lekken die ik zelf niet had verwacht, zijn die rondom dakkapellen. Zeker als ze later geplaatst zijn, sluiten ze vaak slecht aan op de dakconstructie. Met een beetje kit is dit snel verholpen. En loop dan ook meteen even de aansluitingen tussen kozijnen en muren na. Ook deze zijn vaak niet goed luchtdicht. Kit is ook hier vaak een prima oplossing.

Dit apparaat wordt tijdelijk in de deuropening bevestigd. Het creëert een onderdruk, waardoor buitenlucht via kieren naar binnen stroomt. Zo zijn lekken eenvoudig op te sporen.

Zelf op kierenjacht

Mocht jouw gemeente of energiecoöperatie (nog) geen lekcheck aanbieden, dan heb ik praktische tips. Als het buiten flink koud is (en liefst ook nog stevig waait), ga dan met een kaars of aansteker op zoek naar plekken waar tocht naar binnen zou kunnen komen. Als de vlam flikkert, is er tocht. Dank voor deze tip die ik via sociale media kreeg. Zelf viel mij bij lekchecks op dat met name mijn voeten en mijn ogen erg gevoelig zijn in het registreren van tocht. Dus als je niet met vuur in huis wilt rondlopen, dan kun je ook je eigen zintuigen gebruiken.

Waarom zou je al die moeite nemen? Nou, laat ik zeggen wat je krijgt als je de kieren laat zitten. Al die kieren geven je een oncomfortabele woning, je krijgt een hoge energierekening, je draagt bij aan klimaatverandering die delen van onze aarde onleefbaar maakt. En als klap op de vuurpijl stop je geld in de oorlogskas van Poetin. Geen verhaal om trots op te zijn. Dan vertel je toch liever op een verjaardagsfeestje hoe je zelf met de kitspuit aan de slag bent gegaan 😀.