Als ik eenvoudig zou moeten uitleggen wat circulaire economie is, dan zou ik zeggen ‘Dat is een wereld zonder afval’. Dat betekent dat alles wat we niet meer nodig hebben, opnieuw wordt gebruikt. Dat klinkt begrijpelijk, maar is in de praktijk heel lastig. Met de Gouden Cirkel Award moedigen we initiatieven aan die stappen zetten op weg naar een wereld zonder afval.

De snelste manier naar een circulaire economie is minder spullen gebruiken. Zero Waste Nederland helpt consumenten en bedrijven om minder afval te produceren, bijvoorbeeld door te kopen zonder verpakkingen of door minder wegwerpartikelen, -verpakkingen of -servies aan te bieden. Elisah Pals is de initiatiefnemer. Ze deed Zero Waste Nederland in korte tijd uitgroeien tot een grote beweging. Daarmee toont ze leiderschap in de circulaire economie en is ze een van de winnaars van de Gouden Cirkel.

Bewustzijn van een circulaire economie begint bij kinderen. De textielrace richt zich op basisscholen. Leerlingen krijgen uitleg over de schadelijke gevolgen van productie van kleding en leren hoeveel kleding er onnodig wordt weggegooid. Vervolgens is er een wedstrijd om zoveel mogelijk textiel in te zamelen, te repareren en te ruilen. Als als dat niet lukt, om het naar de recycling te brengen. Jong geleerd is oud gedaan. En via de kinderen leren ook de ouders en buren dat textiel netjes en schoon ingezameld hoort te worden. Daarom is ook Timmy de Vos, initiatiefnemer van de Textielrace, een van de winnaars van de Gouden Cirkel.

Kantoormeubilair, wie kent het niet. Wie al langer op een kantoor werkt heeft de mode in kantoormeubilair zien veranderen. Zonde om die tafels en stoelen weg te gooien, terwijl ze met kleine aanpassingen weer helemaal passen in een hedendaagse inrichting. Ahrend en Gispen zijn een Circulaire Hub in Veghel gestart waar zij 50.000 stuks kantoormeubelen per jaar een tweede leven geven. Bovendien zijn ze het ontwerp van nieuw meubilair gaan verbeteren, zodat het makkelijker opnieuw te gebruiken is en minder stoffen bevat die hergebruik moeilijk maken. De Gouden Cirkel Award voor de Circulaire Hub is een kleine blijk van waardering voor een heel grote stapel kantoormeubilair dat gered is van de verbranding.

Iedereen wil een dak boven zijn hoofd. Een woning gaat lang mee, maar niet eeuwig. Daarom is het van belang om in het ontwerp al goed na te denken over wat te doen bij einde levensduur. Dat betekent bouwen met materialen die goed opnieuw te gebruiken zijn en die liefst ook CO2 opslaan in plaats van uitstoten. NBArchitecten ontwierp volgens circulaire principes de ’Optimus’, een sociale huurwoning die veel biobased materialen bevat en bovendien natuurinclusief is. Een woning die aan alle eisen van deze tijd voldoet, van milieu en energie tot comfortabel en betaalbaar, is een terechte winnaar van de Gouden Cirkel Award.

Ken jij bedrijven of initiatieven die een bijzondere bijdrage leveren aan de circulaire economie en een wereld zonder afval in Brabant? Geef ze dan aan ons door en wie weet worden ze genomineerd voor de Gouden Cirkel Award.