De lente hangt in de lucht. Dus een mooie tijd om mijn website weer in de lucht te brengen. Met nieuwe inhoud en een frisse lentelook. Mijn eerste blog gaat over de lente en over enkele mooie wandelingen die ik afgelopen twee weken in Brabant heb gemaakt.

Ik ben zelf helemaal dol op de heide. Maar die is toch het meest fotogeniek in augustus als deze in bloei staat. Daarom nu een accent op beekdalen. Als eerste een beek die eigenlijk wel een rivier genoemd mag worden: de Dommel. Prachtig om te zien hoe het water steile oevers en glooiende oevers maakt. Daarmee geeft het water vorm aan de natuur. De eiken op onderstaande foto zullen binnen niet al te lange termijn in het water vallen. Aan de andere zijde vormen zich juist strandjes waar nieuwe planten kunnen gaan groeien.

Van een heel grote beek naar een heel kleine beek: het Merkske. Hier geen foto’s van de beek zelf, maar juist planten die in de vochtige hooilanden staan.

Tot slot nog een kleine vondst uit het bos tussen Goirle en Chaam. Het doel van deze wandeling was vinden van de nachtzwaluw. En dat is gelukt. Dat wil zeggen, ik heb de nachtzwaluw gehoord. Alleen wilde hij zich nog niet laten zien. De avonden zijn daar waarschijnlijk nog te koud voor. Dus helaas geen foto van de nachtzwaluw.

Dan de echte boodschap van dit blog. Ja, de Brabantse natuur is mooi. Maar als je weet wat er vroeger allemaal groeide en leefde in de Brabantse natuur, dan kun je niet anders dan constateren dat er heel veel verloren is gegaan. De drie belangrijkste oorzaken: natuur is omgezet in andere functies zoals landbouw, wegen, industrie en wonen, de neerslag van stikstof is al decennia veel te hoog en de natuur is ontzettend verdroogd doordat het water te snel wordt afgevoerd en er te veel wordt opgepompt.

De provincie Noord-Brabant werkt al jaren aan het realiseren van nieuwe natuur. Dus dat probleem wordt langzaam opgelost. Neerslag van stikstof en verdroging van de natuur zijn veel hardnekkiger. Met de gebiedsgerichte aanpak (GGA) groen-blauw-landbouw gaan we hier iets aan doen, samen met vele partners in en om de natuurgebieden. Ik ben bestuurlijk verantwoordelijk voor vier natuurgebieden: Kampina en omgeving, Regte Heide en Riels Laag, Westelijke langstraat en Aa-dal Noord. Binnenkort meer daarover in een van mijn volgende blogs.